Spaghetti Bolognese ala Melayu
BAHAN-BAHAN :
1 peket spaghetti (paling sedap 'San Remo')
1 tin sos Spaghetti (aku sarankan 'Prego')
1 labu bawang besar kuning - dicincang
6 ulas bawang putih - dicincang
1 tin cendawan butang - dipotong kiub kecil
1 biji tomato segar - dipotong kiub kecil
500g daging lembu/ayam cincang
1 sudu kecil herba oregano (takde pun takpe)
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
air secukupnya
sedikit minyak masak (kalau mampu, beli olive oil)
garam dan gula secukupnya
CARA-CARA :
Sos Spaghetti
1. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan herba oregano. Tumis sampai naik bau.
2. Masukkan daging lembu /ayam cincang dan cendawan butang. Masukkan sedikit air dan biarkan daging lembu/ayam masak.
3. Masukkan sos Spaghetti Prego, sos tomato, sos cili dan tomato segar. Masukkan sedikit air sekiranya kuah terlalu pekat. Tambahkan garam dan gula secukupnya.
*Tambahan
- kalau tak makan daging lembu/ayam, boleh gantikan dengan seafood spt udang, sotong, tuna & sardin.
- kalau suka pedas, tambahkan lagi cili sos sampai puas.
- kalau tak ada sos spaghetti, boleh pakai puri tomato.
Spaghetti
1. Didihkan 2 liter air dalam periuk dan masukkan 1 peket spaghetti. Rebus spaghetti sehingga al dente dan toskan airnya.
*kalau nak tau dah al dente ke belum, campakkan sehelai spaghetti ke dinding. Kalau melekat di dinding, maknanya spaghetti anda sudah al dente dan sedia untuk diangkat dan ditoskan.
2. Spaghetti yang sudah ditos tadi, gaulkan dengan sedikit minyak/marjerin/butter supaya tak melekat.
Siap! Bolehlah hidangkan Spaghetti Bolognese you all!
*Tambahan
- nak lebih sedap, taburkan parmesan cheese ke atasnya. Yummy~yummy~
2 comments:
waa ~ cm sdap lorh ..
aku n mama aku dah try dah hari tu.. mmg sedap pun.. kali pertama kitaorg guna daging.. pastu guna sosej pula.. delicious!!
Post a Comment