klik iklan ini untuk sesuatu yang menakjubkan!

Tuesday, April 5, 2011

Resepi Ikan Keli Masak Lemak Cili Api

Dah lama aku tak kongsi resepi..rindu tak dengan segmen kongsi resepi aku? Hehe...
Masakan ni kegemaran keluarga tau! Terutamanya adik-adik dan ayah.
Kalau ada ikan sungai jer..tak kisahlah Tilapia ke, Keli ke, Sembilang ke...
Everytime masak mesti licin punyalah!

p/s: masak lauk ni buat makan tengah hari tadi, dah habis dah...tak sempat nak saving sampai malam. Ecehhh

Ikan Keli Masak Lemak Cili Api

BAHAN-BAHAN
Bahan A

4 ekor ikan keli (atau 2 ekor ikan tilapia merah/hitam)
Garam
Serbuk kunyit
Minyak masak
Sebatang serai - dititik
Sebiji tomato - dibelah empat
100 ml santan

Bahan B

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
5 biji cili padi (letak lebih kalau nak pedas)

CARA-CARA

1. Cuci ikan keli dengan air limau nipis atau asam jawa untuk hilangkan bau hanyir. Lumurkan dengan garam serta kunyit dan goreng.

2. Tumbuk semua Bahan B sehingga lumat (kalau nak senang, blend jer...)

3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan Bahan B yang telah ditumbuk tadi. Masukkan serai yang telah dititik. Tumis sehingga naik bau.

4. Tuangkan santan. Tambahkan air jika nak lebih kuah.

5. Masukkan tomato yang dibelah empat dan garam secukup rasa.

6. Apabila kuah telah mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng. Biar sebentar kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.




Simple dan sedap! Rugi kalau tak cuba! Cewahh....

No comments: