Sebagai anak Melayu keturunan Jawa, masakan jawa style memang tak boleh lari dari kehidupan aku....
So kali ni, nak share sikit resepi masakan jawa.
BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
2 batang serai - dititik
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
Bahan dikisar/ditumbuk
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
CARA-CARA
1. Gaulkan ayam dengan bahan-bahan kisar, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan serai. Perap seketika.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan masukkan ayam yang telah diperap. Masukkan air secukupnya.
3. Tambahkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa dan biarkan ayam sehingga empuk.
Dah siap! mudah kan?
Maybe you all akan jumpa resepi dengan cara yang lain, tapi kalau ikut cara aku, macam nilah cara masaknya.
So, selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment