yang tak suka pedas tu, mintak ampun jelah kalau suruh makan. Tapi buat yang suka pedas, makan tak bersambal rasa macam tak complete je..
So, kali ni aku nak buat sambal yang cukup best bagi aku! Memang betul feveret ni, lebih feveret dari sambal belacan.
BAHAN-BAHAN
10 tangkai cili padi
3 ulas bawang merah
10 ekor ikan bilis
2 sudu teh gula
CARA-CARA
1. Bersihkan ikan bilis dan tumbuk halus bersama bawang merah dan cili padi.
2. Panaskan sedikit minyak di atas kuali (Sikit je tau, jaga kolestrol sikit).
3. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga sedikit garing. Tambahkan gula.
Dah siap!
bilis tak tumbuk halus tadi sebab tak larat
HEHEHE
Memang cukup terangkat bila makan dengan nasi panas! Perghh!! bakal mak mertua lalu pun tak perasan!
Kekekekeke
trio inilah hidangan tengah hari tadi taugeh masak lemak, sambal ikan bilis
dengan ikan keli goreng
Gandingan yang cukup mantap! Kita layan je.... (dengan nasi)
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment